Атопічний дерматит

Опубліковано в Хвороби шкіри

Атопічний дерматит – це хронічне рецидивуюче захворювання, що характеризується дуже інтенсивним нападоподібним свербежем, змінами на шкірі, зумовленими її розчухуванням. Атопічний дерматит посідає одне з перших місць серед алергійних захворювань шкіри у дітей. У практиці дитячого дерматолога кожен третій пацієнт є хворим на атопічний дерматит.

Етіологія й патогенез атопічного дерматиту мають багато спільного з іншими нейроалергозами. Безумовне значення атопічний дерматитмають спадковість, нераціональне вигодовування грудних дітей, різноманітні інтоксикації, розлади діяльності внутрішніх органів, залоз внутрішньої секреції, обмінні порушення – ці чинники нерідко зумовлюють як виникнення, так і впертий перебіг атопічного дерматиту. Алергенами, що реалізують клінічні прояви атопічного дерматиту, можуть бути найрізноманітніші чинники, зокрема медикаменти, харчові продукти, побутовий пил, бактерії тощо.

У третини – половини дітей, які страждають на атопічний дерматит (АД), харчова сенсибілізація відіграє ключову роль. Але дані, що отримані в інших країнах, не можуть бути екстрапольовані в Україну, враховуючи наші генетичні особливості, відмінність харчового стереотипу. Так, наприклад, алергія до арахісу, що має провідне значення для мешканців Америки, або до морепродуктів – крабів, креветок, устриць та ін., що відзначається у Північній Європі, Америці, Австралії, для України не характерні. З іншого боку, ряд продуктів, що раніше вважались низькоалергенними, сьогодні втратили своє значення – у зв’язку з їх широким застосуванням сенсибілізація до них зросла. Так, алергія до сої у 2000 році відмічена у 26,2% дітей.

1.    У пацієнтів, які страждають на атопічний дерматит, виявлена харчова сенсибілізація у 92,9 % в ранньому віці та 71,8 % у старшому шкільному віці.

2.    Для дітей раннього віку, які проживають в Україні, виявлено підвищену сенсибілізацію до антигенів кукурудзи, білка курячого яйця, хеку, житньої крупи, курячого яйця, вівса, молока коров’ячого, жовтка курячого яйця, рису, мандарина, лимона, апельсина.

3.    З віком відмічено формування харчової толерантності до антигенів кукурудзи, жита, молока коров’ячого, вівсяної муки, рису, білка курячого яйця, мандарина.

4.    Для дітей старшого шкільного віку високоалергенними продуктами є шоколад, помідор, груша, морква, картопля. Середня алергенність відмічена у гороха, апельсина, білка курячого яйця, яловичини, сої, винограду, лимона, капусти, огірка, банана, жовтка курячого, пшеничної муки, коропа, мандарина, вівсяної крупи, гречаної крупи, буряка столового; низька – у кавуна, свинини, рисової крупи, житньої муки, м’яса курки, коров’ячого молока, пшоняної муки, смородини, кукурудзяної муки, фундука, яблука, цибулі, грецького горіха, полуниці, ячмінної крупи, сливи, минтая, дині, арахіса.

5.    Встановлені закономірності повинні враховуватися при первинній профілактиці атопії, а також при призначенні емпіричної гіпоалергенної дієти дітям, що страждають на АД.

Атопічний дерматит часто поєднується з іншими алергічними захворюваннями, зокрема з бронхіальною астмою, вазомоторним ринітом, кропив’янкою тощо.

Атопічний дерматит розпочинається, як правило, у грудному віці з ексудативного діатезу, що переходить спочатку в  атопічний дерматит на шкірі нижньої кінцівкидитячу екзему, а потім у атопічний дерматит. Атопічний дерматит, характеризується нападами виснажливого свербежу, що охоплює досить великі ділянки спочатку зовсім незміненої шкіри. Далі на них розвивається дифузна ліхенізація й інфільтрація, шкіра стає сухою, з тонкими висівкоподібними лусочками, екскоріаціями, кров’яними кірками. На периферії вогнищ можна помітити розсіяні або скупчені полігональні, трохи блискучі папули. У окремих хворих у процес втягуються шкіра губ і червона окрайка – це так званий атопічний хейліт. Він на певних стадіях може бути єдиним проявом атопічного дерматиту. Атопічний хейліт характеризується свербежем, еритемою рожевого кольору, певною інфільтрацією й набряком шкіри та червоної окрайки губ. Після припинення гострозапальних явищ виникає ліхенізація губ, червона окрайка інфільтрована, покривається дрібними лусочками. Після завершення процесу шкіра в куточках рота тривалий час залишається інфільтрованою, з дрібними тріщинами. Перебіг атопічного дерматиту й атопічного хейліту тривалий (місяці, роки). Загострення виникає переважно восени та взимку, влітку настає спонтанна ремісія.

Лікування атопічного дерматиту призначається лікарем і спрямовується головним чином на усунення невротичного стану. Належить лікувати захворювання внутрішніх органів, ендокринного апарату, фокальну інфекцію тощо.

Застосовують неспецифічну гіпосенсибілізуючу терапію, антигістамінні препарати, вітаміни, седативні засоби.

Досить важлива дієта з обмеженням кухонної солі, гострих і копчених продуктів.  У високосенсибілізованих хворих алергічну  реакцію  може спричинити не тільки вживання  відповідної їжі, а й дотик до харчових продуктів чи вдихання запаху алергенної для певної людини їжі. Коров`яче молоко є найрозповсюдженішим алергеном. Цільне молоко спричиняє алергічні  реакції  частіше, ніж кисле. Риба  теж часто спричиняє алергічні реакції. Одні хворі мають підвищену чутливість  до всіх сортів риби, інші - тільки до окремих  її видів або рибних  продуктів /супів,  екстрактів, маринадів, соусів, ікри, риб`ячого жиру тощо/. Спостерігається також непереносимість м`яса крабів, раків. Курячі  яйця, особливо  білок, належать до частих харчових алергенів. Круто  зварений яєчний білок має меншу алергенну активність,  ніж  сирий.  Іноді  люди, сенсибілізовані  до  курячого  яєчного білка, добре переносять яєчний жовток, куряче м`ясо та бульйон. Білок курячих яєць міститься  в  багатьох продуктах /торти, бісквіти,  морозиво  тощо/. За даними американських  авторів, найчастіше виникає алергія до злаків /пшениці,  сої,  гречки/, квасолі, арахісу, горіхів, апельсинів, картоплі, помідорів, дріжджів, фініків, бананів, тростинового цукру, шоколаду, какао, натуральної кави, натурального бджолиного меду,  цитрусових,  грибів,  желатину, червоного  перцю, консервованого зеленого  горошку, моркви, суниці, полуниці, чорної  смородини. Деякі продукти /жирне м`ясо, горіхи, арахіс, шоколад, морепродукти/ можуть  загострювати перебіг вугрової хвороби.

Корисні ванни з відвару ромашки, шавлії, калини. Зовнішньо можуть призначатись кортикостероїдні мазі. З метою профілактики рецидивів рекомендується тривале перебування в літні місяці на Кримському узбережжі Чорного моря.